Sosyal Medya

Tüm gözler üzerinizde olsun!

NanoAtölye'de etkili ve efektif sosyal medya yönetimi ile marka imajınızı maksimum seviyeye çıkarıyoruz.

Markanızı doğru hedef kitleye ulaştırmak için en uygun sosyal medya ağlarını belirleyerek medya varlığınızı oluşturuyoruz.

Sosyal Medya

Sosyal Medya Örnek İşler

NanoAtölye içerisinde, hayallerini ve fikirlerini paylaştığımız müşterilerimize hazırladığımız iş örneklerimiz.

Sosyal Medya Referanslarımız

Sosyal Medya Sıkça Sorulan Sorular

Aylık hazırlanan sosyal medya paylaşım içerikleri müşterilerin onayına sunulur ve potansiyel müşterilerin ilgisini elde tutacak biçimde hazırlanır. Aylık hazırlanan tasarımlar, marka yöneticimiz tarafından değerlendirilir ve sosyal medya analizleri doğrultusunda takipçilerin en aktif olduğu saatlerde paylaşılmak üzere sosyal medya ekibine gönderilir. Takipçi edinimi için ay içerisinde yapılması planlanan kampanyalar müşteri ile iş birliği içerisinde yönetilir.

Nano Medya olarak, diğer dijital ajanslardan farklı olarak takipçi artışı garantisi vermiyoruz. Takipçi edinimi adına yapılan çalışmalarda markanın yetkili kişisinin işbirliği sağlamaması durumunda takipçi kaybı gibi olumsuz sonuçlar gözlemlenebilir. Edinilen takipçi, sosyal medya yönetimi hizmeti alan firmanın sektörüne, pazardaki marka bilinirliğine ve kampanyaların yönetiminin doğru yapılmasına bağlı olarak kalıcı olacaktır.

Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya üzerinden yapılan yönetim, reklam ve kampanyaların tümünü kapsamaktadır.

Sosyal medya danışmanlığı, aylık sözleşme kapsamında olan sosyal medya yönetiminin aksine, tek seferlik ödemenin alındığı bir hizmettir. Müşterinin bulunduğu sektöre bağlı olarak, Nano Medya sosyal medya ekibi, ilgili marka için en verimli olacak stratejiyi geliştirir. Uygulama yöntemlerini de sunarak müşteriye yol gösterir.

Sosyal medya paketlerimiz; Facebook, LinkedIn, Twitter ve TikTok'u kapsar. YouTube yönetimi hizmeti almak isteyen müşterilerimiz, düzenli video içerik üretimini gerektiğinden dolayı ekstra prodüksiyon hizmeti almalıdır.

Sosyal medya danışmanlığı haricindeki tüm sosyal medya hizmetlerimiz aylık ödeme gerektirir. Ücret ödemeleri tek seferlik değil, her ayın ilk haftası ilgili ayı kapsayacak şekilde temin edilir.

Sosyal medya reklam yönetimi, sosyal medya yönetimi veya sosyal medya pazarlaması hizmetlerinden biri için ajansın aldığı hizmet ücreti reklam ücretini kapsamaz. Nano Medya sosyal medya ekibimizin önereceği bütçe, müşterilerimizin kredi veya banka kartlarından, doğrudan Meta'ya iletilecek şekilde çekilir.

Sosyal medya takipçi artışı tamamen ilgili mecrada yürütülen dijital kampanyanın performansına, verilen sosyal medya reklamının bütçesine ve verimine bağlıdır. Ekibimize sağlayacağınız geri dönüş hızı, sektörel bilgi aktarımınız ve sizlere ulaşan potansiyel müşterilere olan tutumunuz sosyal medya takipçi artışınızla doğrudan ilişkili olacaktır.

teklif alın

dijital dünyada markanızı tanıtmak, büyütmek ve en iyi hale getirmek için işi uzmanına bırakın.






    Sosyal medya, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçmesine olanak tanıyan web tabanlı platformları içerir. Twitter, Snapchat, Instagram gibi birçok platformu içeren sosyal medya, herkesin kullandığı ve aşina olduğu bir kavram. Dijital pazarlama ajansı Nano Medya olarak, paylaşımın ve etkileşimin çok ötesinde olan sosyal medyanın yönetimini, pazarlamasını ve inceliklerini anlattık. Bu yazımızda öğrenecekleriniz, sosyal medya pazarlaması ve sosyal medya yönetimi hakkında soru işaretlerinizi gidermeye yardımcı olacak.

    Sosyal medya yönetiminde iletişim, etkili bir yönetim ve pazarlama stratejisi oluşturmak için önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. İletişim, başarılı bir şekilde markaların veya ürünlerin hedef kitleleri arasında yayılmasını ve bir iz bırakmasını sağlamak için gereklidir. İletişim, doğru mesajların, önemli konuların ve farklı noktaların hedef kitleler arasında paylaşılmasını sağlar. Sosyal medya yönetiminde etkili bir iletişim aracı olarak, çevrimiçi ortamda çok sayıda kişiye ulaşma şansına sahip olmak önemlidir.

    İletişim, sosyal medya yönetiminde başarılı olmak için gerekli bir unsur olarak kabul edilmektedir. İletişim, bir ürünün veya servisin pazarlanabilmesi için çok önemlidir. İletişim, hedef kitleler arasında markaların veya ürünlerin tanıtımını yapmak için kullanılan bir araçtır. İyi bir iletişim, hedef kitlenin dikkatini çekmek için, doğru mesajların, önemli konuların ve farklı noktaların paylaşılmasını sağlar.

    Sosyal medya yönetiminde etkili bir iletişim aracı olarak, çevrimiçi ortamda çok sayıda kişiye ulaşma şansına sahip olmak önemlidir. İşletmeler, çevrimiçi ortamda etkili bir iletişim aracı olarak gündeme getirecekleri, paylaşacakları ve çekici mesajlar aracılığıyla kendi markalarını veya ürünlerini pazarlayabilirler. Sosyal medya yönetiminde farklı iletişim yöntemleri kullanılır. Bunlar, bloglar, forumlar, sosyal ağlar, sosyal medya platformları, video ve ses paylaşımı, e-posta ve çok daha fazlasıdır.

    İletişim, sosyal medya yönetiminde başarılı olmak için önemlidir. İletişim, hedef kitleler arasında markaların ve ürünlerin yayılmasını ve bir iz bırakmasını sağlar. İyi bir iletişim, etkili bir şekilde mesajların, önemli konuların ve farklı noktaların paylaşılmasını sağlar. Ayrıca, iletişimin, hedef kitlelerin dikkatini çekmek için önemli olduğu unutulmamalıdır. İletişim, sosyal medya yönetimindeki başarının kilit noktalarından biridir.

    Sosyal Medya Nedir?

    Sosyal medya, kullanıcıların gerçek zamanlı, etkili ve hızlı olarak paylaşımda bulunabildikleri ağları kapsar. Oldukça geniş bir kavram olduğu için günümüzde hemen hemen her siteyi tanımlamak için bile kullanılabilir. Yine de hala her sitenin sosyal medyayı kapsayıp kapsamadığı, tartışılmaya devam eden bir konudur.

    Sosyal medyayı farklı ve ilgi çekici kılan özellik, aynı anda hem geniş hem de sınırsız olmasıdır. İnternet bağlantısı olan herkes, sosyal medya profili oluşturabilir ve bu profilde dilediklerini paylaşabilir. Fotoğrafları, anları veya etkinlikleri paylaşma özelliği, insanların yaşam biçimini ve iş yapma stratejilerini doğrudan etkilemiştir.

    Sosyal Medyanın İşleyişi Nasıldır?

    Farklı platformların, kendilerine özgü farklı işleyişleri vardır. Genel olarak sosyal medyaların birçoğu, kullanıcıların kendilerine bir kullanıcı adı ve e-mail adresi girerek hesap oluşturmasıyla başlar.

    Hesap oluşturan kullanıcılar artık içerik üretmeye ve paylaşmaya hazırdır. Örneğin, Instagram hesabı oluşturan bir kullanıcı, dilediği fotoğrafı paylaşarak kendi profilini oluşturmaya başlar.

    İşletmeler, tam da bu noktada,  sosyal medyayı pazarlama aracı olarak kullanma hakkına sahiptir. Takipçilerine markalarını ve ürünlerini tanıtabilir, hedef kitleleriyle doğrudan etkileşim kurabilirler. Birazdan, işletmeler için sosyal medya kullanımının detaylarını açıklayacağız.

    Sosyal Medya Türleri Nelerdir?

    Az önce de bahsettiğimiz gibi sosyal medyanın farklı amaçlar özelinde farklı türleri vardır. Sizler için sosyal medyanın yaygın türlerini listeledik.

    Sosyal Ağlar

    Sosyal ağ kategorisinde yer alan sosyal medyalar genel olarak fikir ve görüş belirtmeye zemin hazırlayan türlerdir. Twitter, Facebook ve LinkedIn bu kategorinin en belirgin örnekleridir.

    Tabii ki her platformun kendi dinamiği farklıdır. Örneğin LinkedIn, profesyonel bir kariyer platformudur. Twitter’da ise kullanıcılar 280 karakter sınırında fikir ve düşüncelerini diledikleri gibi paylaşabilirler.

    Sosyal ağların bu şekilde farklı kullanım amaçlarına göre farklılık göstermesi, sosyal medya kitlelerini de doğrudan etkiler. LinkedIn’de kariyer yaşantısını ön plana çıkarmak isteyen kullanıcılar, Twitter’da ise fikir ve düşüncelerini paylaşabilmeyi isteyen kullanıcılar yer alır.

    Medya Ağları

    Medya ağları, kullanıcıların video ve görsel odaklı paylaşım yaptığı sosyal medya türlerini kapsar. Bu türe Youtube, TikTok, Instagram, Pinterest örnek olarak gösterilebilir.

    Kullanıcılar, diledikleri görsel veya video kaynağını bu platformlarda paylaşırken diğer kullanıcılarla birbirlerine etkileşimde bulunabilirler.

    İnceleme Ağları

    Göz atmak için kullanılan sosyal medya türlerini kapsar. Kullanıcılar bu ağlarda çeşitli ürünleri inceleyebilir, bilgi sahibi olabilirler. Amazon ve Trendyol bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.

    Müzakere Ağları

    Kullanıcıların karşılıklı olarak fikir alışverişi yapabildikleri, soru cevap ve bir konu üzerine tartışma yürütmeye odaklı sitelerdir. Bu müzakere ağlarına Reddit’i örnek gösterebiliriz.

    Sosyal medya türlerine daha geniş ve detaylı çerçeveden bakabilmeniz için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:

    İçerik TürüPlatformlarKullanım Amacı
    Video PlatformlarıTikTok, YouTube, Instagram (Reels ve Story)Kullanıcılar, uzun veya kısa video içerikleri izleyebilir, paylaşabilir.
    Anlık İçerikler

     

    Instagram Story, Snapchat, LinkedIn Story, Facebook StoryKullanıcılar, 24 saat içerisinde kaybolacak paylaşımlarda bulunabilir.
    Müzakere ForumlarıReddit, QuoraKullanıcılar, bir konu üzerine tartışma yürütebilir, soru-cevap yapabilir.
    Alışveriş AğlarıTrendyol, Instagram Mağaza, TikTok, Shopify, Facebook MağazaKullanıcılar, ürünleri inceleyebilir ve alışveriş yapabilir.
    Kariyer PlatformlarıLinkedIn, TwitterKullanıcılar, kariyer yaşamlarını paylaşabilir, işverenler veya çalışanlar ile etkileşimde bulunabilir.
    Canlı Yayın PlatformlarıTwitch, YouTube, TikTokTakipçilerine canlı yayın yapma amacı taşıyan platformlardır.
    Özel Topluluk PlatformlarıSlack, Discord, Facebook GruplarıKullanıcılar, topluluk oluşturabilir ve bu topluluk özelinde paylaşımlarda bulunabilir.
    İlham Veren PlatformlarPinterest, Instagram, Bloglar, YouTubeKullanıcıların fikir sahibi olmak için gezinebildikleri platformlardır.
    Dinleme Odaklı PlatformlarClubhouse, SpotifyKullanıcılar, diledikleri konular hakkında dinleme etkinliği gerçekleştirebilir.

    Örnek 1:

    Hava durumu haberleri paylaşmak için Twitter’ı kullanan Hava Forum, ilgi çekici ve kullanıcıların etkileşimini arttırmaya yönelik samimi bir haber dili yakaladı. Twitter’da hedef kitlesine ulaşmayı başarırken, takipçilerin etkileşimini de kazandı.

    hava forum etkileşim artırmaya yönelik twitter kullanımı örneği

    Örnek 2:

    Datça Belediyesi, sosyal medyayı aktif kullanan hesaplardan biri. Instagram’ı hizmetleri, haberleri ve duyuruları paylaşmak için kullanırken; Twitter’ı samimi içerikler oluşturmak için kullanarak takipçilerin etkileşimini kazanıyor.

    datça belediyesi instagram hesabı datça belediyesinin esprili komik sosyal medya paylaşımı

    Hangi sosyal medya platformunda, hangi tür içerikleri paylaşmanız gerektiğine dair detaylar için “Sosyal Medya Yönetimi İçerik Optimizasyonu” yazımızı okuyabilirsiniz. Bu sosyal medya blog yazısı, sosyal medya içerik üretimi konusunda size önemli fikirler sunacaktır.

    İşletmeler İçin Sosyal Medya Pazarlaması

    Sosyal medyanın ve plaftormlarının ne olduğunu, ne amaçla kullanıldığını anlattık. Hepimizin ortak fikirde olduğu ve işletmelerin yaygın kullanmaya başladığı bir konu daha var: sosyal medya pazarlaması.

    Online alışveriş amacıyla da kullanımı giderek yoğunlaşan sosyal medyalar, doğal olarak işletmelerin kendilerini tanıttığı ve ürünlerini pazarladığı platformlar haline geldi.

    Ankara sosyal medya ajansı Nano Medya olarak, sosyal medya pazarlaması nedir? İşletmeler nasıl sosyal medya stratejisi izlemelidir? Sosyal medya yönetimi nedir? Nasıl olmalıdır? Başta olmak üzere birçok sorunun cevabını açıklığa kavuşturduk.

    Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

    Markalaşma hedefine ulaşmak için popüler sosyal medya ağlarının gücünden yararlanan dijital pazarlama biçimlerinden biri, sosyal medya pazarlamasıdır.

    İşletmeler için pazarlama söz konusu olduğunda, içerik üretimi öylesine paylaşımların çok ötesine gider ve bir strateji oluşturmak gerekir. Kısaca bahsedecek olursak bu stratejiler:

    • Profilleri optimize etmek
    • Hedef kitleye uygun görseller, videolar ve canlı videolar yayımlamak
    • Etkileşimlere geri dönüş vermek ve itibarını korumak
    • Markanın büyümesi için takipçilerle, müşterilerle etkileşim kurmak

    Tabii ki yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Sosyal medya pazarlaması, işletmelerin yüksek oranda belirlediği geniş hacimli takipçilerden sıyrılmak ve öne çıkmak için ücretli sosyal medya reklamı da içerir.

    sosyal medya pazarlamasının temellerini anlatan infografi

    Sosyal medya stratejisi, markanın hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için kullanacağınız taktikleri ve ilerleme durumunu ölçmek için izlenen metrikleri özetleyen istatistiktir.

    Bu strateji, mevcut ve planlanan bütün sosyal medya hesaplarının yanı sıra aktif kullanılan her platforma özgü hedefleri de listeler. Söz konusu bu hedefler sayesinde işletmeler, daha geniş dijital pazarlama stratejilerine uyum sağlar.

    İyi bir sosyal medya pazarlama stratejisi, ekibin rollerini ve sorumluluklarını tanımlamalı, raporlama temposunu ana hatlarıyla belirtmelidir.

    Sosyal Medya Pazarlamasının Markanıza Önemi

    Peki, bu sosyal medya pazarlamasının faydaları nelerdir? Gelin, biraz daha yakından inceleyelim

    Yaygın kullanımı ve çok yönlülüğü sayesinde sosyal medya, günümüzde işletmeler için büyük bir pazarlama ağı avantajı sağlar. Sosyal medyanın farklı bileşenlere yönelik birçok faydası vardır. Bu faydalar:

     Marka Bilinirliğini Arttırır:

    Kullanıcılarla etkileşime girmek, paylaşımlar yapmak, hedef kitleniz ile güvenilir bir bağ kurmanızı sağlar. Aktif olarak sosyal medya hesabı kullanmak, marka bilinirliğini arttırırken potansiyel hedef kitlesinin gelişmesini sağlar.

    İyi bir marka bilinirliği, kampanyalarınızdan daha iyi sonuçlar almanız demektir.

    Trafiği Arttırır:

    Profilinizdeki gönderiler, blog yazısı bağlantıları, reklamlar sayesinde ziyaretçileri web sitesine yönlendirmeyi başarırsınız. Böylece web sitenizin trafiğinin de artmasını sağlarsınız.

    Potansiyel Müşteri Artışı Sağlar:

    Instagram mağazaları, DM, profildeki harekete geçirici mesaj düğmeleri veya randevu alma seçenekleri gibi özellikler, sosyal medya takipçilerinizin aynı zamanda müşteriniz olmasını sağlar.

    Hedef kitleniz, sosyal medya hesaplarınızda ne kadar etkileşimli olursa, pazarlama hedefinize o kadar yaklaşmış olursunuz.

    Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturmak

    Markanız için sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız, sosyal medya ajansı Nano Medya olarak, bu stratejiyi nasıl oluşturacağınıza dair önemli ipuçları verdiğimiz bilgiler sizin için fayda sağlayacak.

    İlk olarak pazarlama stratejisinin, sosyal medya yöneticiliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtelim. Strateji belirlerken, etkili sosyal medya yönetimi yapmak da gerekir. Adı üstünde, sosyal medya pazarlaması, profesyonel içerik yönetimini de kapsar.

    Strateji oluşturmak için adım adım ilerleyelim.

    Hedefinizi Belirleyin

    Birinci adım, hedeflerinizi ve amaçlarınızı belirlemektir. Hedef olmadan, stratejiniz başarılı sonuç vermez çünkü stratejinizi, hedefinize oluşturmaya yönelik belirlersiniz.

    Amacınız ve hedefiniz; spesifik, ilgili, ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır. Bu ölçütlere dikkat ederseniz, stratejileriniz sağlam bir rehber temelinde ilerler. Böylece sonucunuzun başarı istatistiği yüksek olur.

    Bu ölçütlere örnek verecek olursak:

    “Müşteri etkileşimi için Twitter’ı kullanmak ve ortalama yanıt oranını iki saatin altına düşürmek.” Bu hedefe yönelik faaliyet gösterip, takipçilerinizle olan etkileşiminizi arttırmalısınız. Vereceğiniz yanıtlara ve paylaşımlara dikkat etmelisiniz. Belirlediğiniz sürenin sonunda, hedefinize ulaşmış ve yanıt oranınızı iki saatin altına düşürmüş olacaksınız.

    Metrikleri Takip Edin

    Beğeni sayısı, takipçi gibi etkileşim ölçümlerini takip etmek, sosyal medya yönetiminde daha kolaydır. Ancak bunların gerçek değerini kanıtlamak, biraz daha zordur. Bunu kanıtlamak yerine geri dönüşlere, etkileşimlere ve tıklama oranlarına odaklanmanız size avantaj sağlar.

    Şuna dikkat etmelisiniz: Farklı sosyal medya platformları için farklı stratejiler belirlemelisiniz. Hedefiniz, içerikleriniz de buna yönelik olarak farklı olmalıdır. Metriklerinizden alacağınız sonuç da böylece değişiklik gösterecektir.

    Örneğin; Instagram kullanma amacınız marka bilinirliği ise hikâyelerinizin görüntülenme ve beğeni sayısını; LinkedIn’i web site trafiğinizi arttırmak için kullanıyorsanız tıklanma sayısını ölçmelisiniz.

    Hootsuite, sosyal medya metriklerini açıklayan bir tablo oluşturdu. Bu tabloyu incelemeniz: metriklerle ilgili soru işaretlerinizi gidermeye yardımcı olacak:

    işletmelerin sosyal medya hedeflerini gösteren infografik tablo

    Metrikleriniz, pazarlama stratejiniz ve kullandığınız platformda oluşturduğunuz içerik birbiri ile bağlantılı olmalıdır.

    Hedef Kitleniz Hakkında Bilgi Edinin

    Hedef kitleniz kim? Sosyal medyada ne görmek istiyorlar? Bunları araştırmanız, stratejiniz açısından oldukça önemli. Böylece hedef kitlenizin etkileşimde bulunacağı etkileşimler oluşturmanız kolaylaşır.

    Kitlenizi müşteriye dönüştürmeden önce, onları tanımak adına bu bilgileri araştırın:

    • Yaş aralığı
    • Konum
    • Genel olarak yer aldıkları sektör ve unvan
    • İlgi alanları
    • Ortalama gelirleri

    Böylece hedef kitlenizin personasını oluşturmuş olacaksınız.

    Diğer önemli nokta ise sosyal medya analiz araçlarını kullanmaktır. Analiz araçları, takipçilerinizin nerede yaşadıklarını, kim olduklarını ve yaş aralıklarını size istatistik halinde sunar. Bu bilgiler sayesinde stratejinizi geliştirebilir, hedefinizi daha iyi belirleyebilirsiniz.

    Rakip Analizi Yapın

    Rakiplerinizin sosyal medyayı nasıl kullandığı ve ne şekilde içerik ürettiklerini incelemeniz, kendi amacınız için yararlı olur. Özellikle nasıl reklam verdiklerini ve takipçileriyle nasıl etkileşim kurduklarını incelerseniz kendi stratejinizi daha kolay temellendirebilirsiniz. Üstelik gözünüzden kaçan fırsatları değerlendirebilirsiniz.

    Bazı rakipleriniz Facebook’ta ön plandadır, Instagram’ı aktif kullanmıyordur, siz bu açığı fark ederek Instagram’da öne çıkacak bir yol izleyebilirsiniz.

    Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere, bağlantılara, hesap adlarına mutlaka göz atın. Rakiplerinize göz attıkça başarılı veya başarısız oldukları kampanyaları görebilir, trendlere nasıl uyum sağladıklarını öğrenebilirsiniz. Böylece stratejinizi belirlerken bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.

    Sosyal Medya Denetimi Yapın

    Hâlihazırda bir sosyal medya kullanıcısıysanız, az çok olup bitenlerden haberiniz vardır zaten. Strateji oluştururken de bildikleriniz doğrultusunda kendinize bu soruları yönelterek analizler yapabilirsiniz:

    • Hangi yöntemler reaksiyon alıyor?
    • Kimler sizinle iletişime geçiyor?
    • Hedef kitleniz hangi ağları kullanıyor?
    • Rakiplerinize kıyasla medyadaki varlığınız nasıl?

    Bu sorulara cevap verdikten sonra, sosyal medyalarınızı geliştirmeye yönelik planlar yapabilirsiniz.

    Aynı zamanda, hedef kitlenizin ilgili platformda ne kadar yer aldığı önemli bir unsur. Hedef kitlenize yönelik kendinize bu soruları sormalısınız:

    • Hedef kitlem bu platformda yer alıyor mu?
    • Hedef kitlemin kullanıcı profili nasıl?
    • Bu profili hedef kitleme ulaşmak için kullanabilir miyim?

    Bu sorulara verdiğiniz her cevap sizi kitlenize ulaştırmaya bir adım daha yaklaştırır.

    Hangi Platformları Kullanacağınızı Netleştirin

    Hangi platformları, ne amaçla kullanacaksınız? Örneğin bazı işletmeler Twitter’ı müşteri ilişkilerini güçlendirmek için kullanırken, Instagram’da ürün paylaşımına yer veriyor.

    Bunu belirlerken her platformunuza ayrı bir misyon belirleyin. Örneğin; “LinkedIn’ı işe alım için kullanacağınız.” Veya “Instagram’ı hizmetlerimizi tanıtmak için kullanacağız.” Bu şekilde ayrı misyonlar belirlerseniz daha kolay ilerlersiniz.

    Profilinizi oluştururken de bu misyonları göz önünde bulundurarak bağlantılar, görseller paylaşmalısınız.

    Bütün bunları belirledikten sonra sosyal medya içerik takvimi oluşturmak gerekir. Düzenli paylaşım, her zaman takipçileri profilde tutmaya fayda sağlar.

    Sosyal Medya Satış Hunisi Oluşturmak

    Sosyal medya satış hunisi oluşturmanız, pazarlama stratejinizin başarıyla sonuçlanmasını sağlar. Yazımızın devamında, sosyal medya yöneticiliği ve danışmanlığında işinize yaratacak, satış oranınızı arttıracak huni oluşturmanız için tavsiyelerde bulunduk.

    Medya platformlarının kullanım amacı, günümüzde satış odaklı hale geldi. Kullanıcılar alışveriş yapabilecekleri platformlarda zaman geçiriyor, yeni ürünler aramak ve orada gördükleri önerilere göre satın alım işlemi gerçekleştirmek için medya araçlarını kullanıyor.

    Markanızın potansiyel hedef kitlesine ulaşmak ve bu kitleyi müşteriye dönüştürmek amacıyla etkili sosyal medya içerik üretimi ve yönetimi gerçekleştirmeniz gerekir.

    Önemli bir noktaya değinelim.

    Müşterilerin çoğu, kart üyelerine #hashtag’ler ile alışveriş yapma olanağı verdiği için American Express’i, son yılların en verimli ticari kredi kartı seçti. Bu haber, sosyal medya satış hunisi oluşturmanın önemini kanıtlar nitelikte.

    Müşteriler artık, bir ürün satın almadan önce, diğer müşterilerin yorumlarına dikkat eder. Bu sebeple satış hunisinin her aşamasında müşterilerin edindiği bilgi ve deneyim artar. Bu da diğer kullanıcıların daha fazla müşteri potansiyeline dönüşmesini sağlar.

    Kısacası, sosyal medyada müşteri kazanmak ve müşteriler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir sosyal medya satış hunisi oluşturmanız, pazarlama stratejiniz açısından önemlidir.

    Sosyal Medya Satış Hunisi Nedir?

    Satış hunisi aslında, takipçilerinizin ürünlerinizi sosyal medyada keşfetmesinden, müşteriye dönüşmesi işlemine kadar olan aşamalardır. Sosyal medya satış hunisi oluşturmak için dört ana aşama vardır. Bunlar:

    • Keşfetmek
    • Arzulamak
    • Satın Almak
    • Sadakat

    Bu aşamalarda anlatılmak istenen aslında şu: Bir takipçi ilk olarak markanızı takip eder, siz ürünlerinizi doğru stratejilerle pazarladığınızda ürünü satın almak ister. Sonunda ürünü satın alma eylemine döker. Üründen ve pazarlamanızdan memnun kaldığında da müşteriniz olmaya devam eder.

    Müşterinin, ürünü satın alması ve sonrasında ürünlerine sadık kalması için tüm bu aşamaları hedefleyen içerikler oluşturmanız gerekir.

     Sosyal Medya Satış Hunisi Nasıl Oluşturulur?

    Sosyal medya içeriği oluşturmak veya markanızın sosyal medya hesabının olması, satış hunisi hazırlamak için yeterli değildir.

    Sosyal medya yönetimi nedir? Sorusu aslında bu noktada netlik bulmuş olur. Bir sosyal medya uzmanı, yalnızca içerik oluşturmaktan veya paylaşım yapmaktan çok öte bir strateji belirleyerek satış hunisi oluşturmalıdır.

    Sonuç getiren bir satış hunisi oluşturmak için takipçilerinizin veya profilinize bakanların bakış açısını yakalamak önemlidir.

    Müşterilerinizin ihtiyaçlarını öğrenip sosyal medyayı bu ihtiyaçlara yönelik kullanmalısınız. Böylece, alakasız kişilerden ziyade hedef kitlenize ulaşmayı başarırsınız.

    Güçlü bir sosyal medya stratejisi ve ilgi çekici, kaliteli içerikler oluşturduğunuzda, takipçilerinizin içeriğinizi beğenme, etkileşimde bulunma oranı yükselir. Aynı zamanda markanızla hashtaglere katılabilir ve reklam verebilirsiniz.

    Sosyal medya hunisi oluşturmanın aşamalarını biraz daha ayrıntılı açıklayalım.

    1. Aşama: Keşfetmek

    Satış hunisinin ilk aşaması ve temeli keşfetmektir. Bir sosyal medya hunisi oluşturmanın temeli, kullanıcılarınızın markanızı keşfetmesiyle başlar.

    Bu aşamada, kullanıcılar şirketinizin istek ve ihtiyaçlarıyla uyumlu olup olmadığını anlamak ister. Markanız hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sosyal medyanızı incelerler.

    Keşfetme aşamasında hizmetlerinizi veya ürünlerinizi sunmanıza gerek yoktur. En basit paylaşımlarla başlayabilirsiniz. Takipçilerinizin, markanızı hatırlamasını ve daha fazlasını öğrenmek için geri gelmesini sağlamaya odaklanmalısınız.

    Yani bu aşamada içerikleriniz, dikkat çekici olmalıdır.

    Dikkat çekici içerik oluşturmak için öncelikle paylaşımlarınız göz alıcı ve uyumlu olmalıdır. Sosyal medya şablonu oluşturabilir, kullanıcıları harekete geçirici söylemlere odaklanabilirsiniz.

    Bütün sosyal medya platformlarında, kullanıcıların %65’i görsel ögelere odaklanır. Bu yüzden çarpıcı görseller hazırlamakla başlayın. Rakiplerinizden sıyrılmak ve hedef kitlenizin ilgisini çekmek için yaratıcı bir medya havuzu oluşturun. Kullanıcıların hoşuna gidecek, etkileşimi sağlayacak içerikler ilk amacınız olsun.

    Örnek 1:

    netflix'in sosyal medya etkileşimini artırmak için yaptığı instagram paylaşımı netflix'in sosyal medya etkileşimini artırmak için yaptığı instagram paylaşımı örneği

    Netflix Türkiye’den örnek gösterelim. Takipçilerinin dikkatini, ilgi çekici ve eğlenceli içeriklerle çekmeyi başarırken, dizi ve film izlemeye yönlendiren paylaşımlarda bulunuyor. Dizi ve film görselleriyle ön planda olan paylaşımları sayesinde, kullanıcıların takipte kalmasını sağlıyor.

    Bu dikkat çekici içerikleri sayesinde, sosyal medyayı en etkili kullanan hesaplar arasında bir numarada yerini aldı.

    Örnek 2:

    papara'nın sosyal medya etkileşimini artırmak için yaptığı twitter paylaşımı örneği

    Papara da kullanıcıları harekete geçiren, trendlere uygun içerik oluşturan hesaplardan biri. Papara, dikkat çekici görsel ve videolarıyla kullanıcıların etkileşimini ve beğenisini kazanıyor.

     Örnek 3:

    spotify türkiye'nin sosyal medya etkileşimini artırmak için yaptığı instagram paylaşımı örneği  spotify türkiye'nin sosyal medya etkileşimini artırmak için yaptığı twitter paylaşımı

    Spotify da Netflix gibi kullanıcıların takip etmesini sağlayacak, müzikle ilgili dikkat çekici paylaşımlar yapıyor. Bunu yaparken de en çok dinlenen playlistlere, Premium üyeliğe ve son gelişmelere dair bilgiler veriyor. Böylece içerikten dolayı takip eden kullanıcıların, aynı zamanda müşteriye dönüşmesini sağlıyor.

    2. Aşama: Arzulamak

    Hedef kitlenize yönelik ilgi çekici içeriklerle takipçi kazandığınızda, o takipçiyi müşteriye dönüştürme olasılığınız artar. İkinci aşamada ise takipçileriniz, ürünleriniz hakkında bilgi almak, kalitesinden emin olmak ister. Bu aşamada, rakiplerinizden önde olduğunuzu da kalitenizi, hizmetlerinizi etkili bir biçimde yansıtmanız gerekir.

    Hizmetleriniz ve ürünlerinizle ilgili paylaşım yapmak için bunlar size yardımcı olur:

    • Açıklayıcı videolar
    • Ürün incelemeleri
    • Referanslar
    • Örnek işleriniz
    • İşbirlikleri

    Ürünlerinizin profesyonel fotoğraflarını da paylaşmaktan ve tanıtmaktan geri durmayın tabii ki.

    Örnek 1:

    madame coco'nun ürün görsellerini sosyal medya hesaplarında sunuş biçimi

    MadameCoco,  ürün fotoğraflarını estetik görsellerle sunarken, satın almaya yönelik içerikleri ile takipçilerini müşteriye dönüştürüyor. Ürünlerinin estetik sunumunun yanında özelliklerini ve kullanımının avantajlarını da belirtiyor.

    İpucu:

    Ürün tanıtımı yaparken bağlantılar paylaşarak, kullanıcıları web sitenize yönlendirin. Böylece web sitesi trafiğinizi de arttırmış olacaksınız.

    Örnek 2:

    starbucks youtube hesabı

    Starbucks Türkiye’den bir örnek gösterelim. Youtube kanalında kahve severlere hitap eden etkileyici içerikleriyle ön plandalar. Evde kahve yapımından baristalarla soru cevap videolarına kadar geniş içerik havuzu sayesinde kullanıcıların takibini ve merakını kazanıyorlar.

    3. Aşama: Satın Almak

    Bu aşama, takipçilerin müşteriye dönüştüğü aşamadır. Takipçiler, bu dönüşüm aşamasında, ürünleri satın almak istediğini açıkça belli eder. Satın almaya yönelik sorularını, merak ettiklerini cevaplandırarak müşteri ile güven bağı kurmalısınız.

    Satın alma aşamasından verim almak için profilinizi bir vitrine dönüştürmelisiniz. İnsanları uygulama içi satın almaya yönlendirmek için yardımcı olacak bağlantılar kullanmalısınız.

    İşte insanları ürünlerinizi satın almaya yönlendirmek için birkaç fikir:

    • Gönderilerinize ürün etiketleri girin
    • Kolay tıklanabilir bağlantılar ekleyin
    • İndirim kodları veya promosyonlar sağlayın
    • Ürünleriniz için kataloglar oluşturun

    Bu aşamaya gelene kadar takipçilerinizin ilgisini çekmiş, onlarla güven bağı kurmuş olacaksınız. Bu şekilde verimli fikirleri hayata geçirirseniz, kullanıcılarınız ürünlerinizi satın almadan geri durmayacaklardır.

    Örnek 1:

    elidor ve çiçeksepetinin ortak hazırladığı dedim olabilir kampanya görseli

    Bu stratejiyi güzel kullanan markalar arasında ÇiçekSepeti ve Elidor var! Bir sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yaparak kullanıcıları ürün satın almaya teşvik eden yararlı bir kampanya başlattılar. Sevgililer günü için başlattıkları kampanya, amaçlarına ulaştı ve başarılı bir satış grafiği elde ettiler.

    Takipçilerinize, ürünlerini satın almaları için sağlam nedenler sunarsanız, satışlarınızdaki hedefinize giderek ulaşabilirsiniz. Tabii ki bu süreçte teslimat ve ödemeye dair gelen soruları hızlıca yanıtlamalı, müşteri memnuniyetini sağlamalısınız.

    4. Aşama: Sadakat

    Bu aşamaya gelebilmeniz, satış hunisinde başarılı adımlarla ilerlediğinizi gösterir. Takipçileriniz müşteriye dönüştüyse ve sizden memnun kaldıysa, yüksek olasılıkla bir kere daha alışveriş yapmak isteyecektir.

    Müşterilerinizin tekrar tekrar alışveriş yapmasını ve markanıza sadık kalmasını sağlamak için bir strateji oluşturmanız gerekir.

    Markanıza sadık bir takipçi kitlesi, diğer takipçilere de ürünlerinizi tavsiye eder ve çevresine sizi yarar. Böylece doğal yoldan markanızı tanıtmayı da başarırsınız. Ağızdan ağıza yayılan tavsiyelerle satış grafiğiniz olumlu yönde etkilenir.

    Satın alma işlemini gerçekleştiren müşteri ile ilişkinizi, kurduğunuz güven bağını sürdürün. Kısa sürede sonuç göremezseniz bile bu, uzun vadeli iyi bir yatırımdır.

    essie instagram profili  essielove hashtag sayfası

    Sadakat takipçilere ulaşan en güzel örneklerden biri, oje markası Essie’dir. Ürünlerini satın alan müşterilerin fotoğraflarını paylaşarak onlara değer verdiğini gösterdi.

    Başlattığı #essielove hashtag kampanyasına 340.000’den fazla katılım gerçekleşti.

    Bu hashtag kampanyası sayesinde kullanıcılara verdiği değeri kanıtladı ve takipte kalmalarını, tekrardan ürünlerini satın almalarını sağladı.

    Yukarıdaki adımları takip etmeniz, sosyal medya satış hunisinde başarılı olmanızı sağlar. Satış hunisinde başarılı olmanızı sağlayacak diğer fikirler ise şunlardır:

    • Youtube kanalı açıp ücretsiz abone kazanmak için aktif olarak video paylaşımları gerçekleştirmek, içerik üretmek.
    • Sosyal medyada çeşitli çekilişler, yarışmalar düzenleyip kullanıcının takibini kazanmak.
    • Facebook Live aracılığıyla videolar çekmek.
    • LinkedIn veya Facebook gruplarına katılıp aktif rol almak.
    • Blog yazıları, kılavuzlar, katalog gibi ücretsiz olarak erişime açık olan içerikler yayımlamak.

    Sosyal medya ajansı Nano Medya olarak, nasıl satış hunisi oluşturacağınıza dair ipuçlarından bahsettik.

    En İyi Sosyal Medya Aracı Nasıl Seçilir?

    Markaların dijital varlıklarını oluşturma sürecinde hangi sosyal medyada aktif olacağını seçmesi, stratejiyi doğrudan etkiler.

    Sosyal medya platformlarında ne tür içerik paylaşacağınızdan ve satış hunisi oluşturmanızdan bahsettik. İşletmeniz için hangi sosyal medya platformunun daha uygun olacağından emin olamıyorsanız, sizler için en iyi sosyal medya aracını seçmenize yardımcı olacak ipuçlarını derledik.

    Birinci Adım: Hedef Kitlenizin Aktif Olduğu Platformları Öğrenin

    Doğru sosyal medya platformu seçmenin en önemli faktörü öncelikli olarak hedef kitledir. Hedef kitlenizin aktif olarak yer aldığı sosyal medya platformlarını araştırın.

    Burada, hedef kitlenizin sayısından çok o platformu aktif olarak kullanıp kullanmadığı önemlidir. Örneğin Facebook kullanıcı sayısı açısından en kalabalık platform olsa da hedef kitleniz Instagram’da daha aktif olabilir.

    İkinci Adım: Markanızı Göz Önünde Bulundurun

    Verdiğiniz hizmetten marka kimliğinize kadar, işletmenizin bütün bileşenlerini göz önünde bulundurun. Bütün bu bileşenler, doğru platform seçiminizi etkilemelidir.

    Örneğin, ürünlerinizi sergileyeceğiniz görsel ağırlıklı bir platform size daha uygunsa Instagram’ı, Pinterest’i tercih edebilirsiniz. Büyük, B2B şirketi ise LinkedIn sizin için uygun olacaktır.

    Bu sebeplerden dolayı platform seçiminde hangi hizmeti sağladığınız ve hangi ürünlerinizi sergilemek istediğiniz de dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

    Üçüncü Adım: Rakiplerinizi Araştırın

    Rekabet analizi yapmak, yalnızca sosyal medya için değil SEO hizmeti gibi birçok dijital alanda önemlidir. Rakiplerinizin hangi çalışmalarla ön planda olduğunu ve hedef kitleniz ile nasıl bir bağ kurduğunu inceleyin.

    Rakip analizi yaparken bunlara dikkat etmeniz size yardımcı olacaktır:

    • Kullandıkları sosyal medya platformları
    • Hangi yöntemlerin işe yarayıp yaramadığı
    • Hedef kitlenin, markaya olan ilgisi ve geri dönüşü

    Tabii ki bu analiz sırf rakibiniz yapıyor diye yapmalısınız demek değildir. Sektördeki rakiplerinizin nasıl dijital varlıklarını kurduklarını görmeniz, bilinçli bir karar vermenizi kolaylaştırır.

    Dördüncü Adım: Farklı Platformları ve Kullanımlarını Anlayın

    Her sosyal medya platformunun farklı dinamiği vardır. Gündemi takip etmek, kısa haberleri okumak ve popüler konulara göz atmak için en iyi platformlardan biri Twitter’dır. İş dünyasıyla ilgili gelişmeleri takip etmek ve sektörel gelişmelere hâkim olmak için ise en uygun platform LinkedIn’dir.

    Bu şekilde bütün platformları inceleyerek markanız için en uygun olacak platformu belirleyin. Platformları ve farklı kanalları araştırırken iletişim politikalarına da göz atmanız, doğru seçimi yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

    Beşinci Adım: Sosyal Medya Pazarlama Stratejinize Uyum Sağlayın

    Sosyal medyada neden aktif olarak yer almak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı, sizin platform seçerken alacağınız kararı doğrudan etkiler.

    Örneğin kullanıcılarınızla etkileşim kurmak veya içeriklerinizi paylaşmak için ise bunu gerçekleştirebileceğiniz platformları belirleyin. Eğer amacınız müşteri desteği veya satış takibi ise ona uygun platformların hangileri olduğunu öğrenin. Bu amaçlar için Twitter ve Instagram size daha uygun olur.

    Altıncı Adım: Mevcut Kaynaklarınızı Unutmayın

    Bir veya birden fazla sosyal medya platformu açmak istiyorsanız, sosyal medya yönetiminin zaman ve enerji gerektirdiğini de göz önünde bulundurun. Sosyal medyanızı yönetecek kaç kişi var? Günde ne kadar zaman harcanması gerekiyor?

    Sosyal medya post tasarımı, içerik oluşturma gibi birçok hazırlığın da az zaman almadığını belirtmek gerekir. Elinizdeki kaynakları ve kişileri değerlendirerek bir seçim yapmalısınız.

    Sizin için daha kolay ve profesyonel olması için sosyal medya ajansı ile çalışmanız markanızın değerini de arttırır. Marka bilinirliğiniz ve sosyal medyada profesyonel görünmeniz için sosyal medya danışmanlığı veren ajanslar ile iletişim kurarak yardım isteyebilirsiniz.

    Dikkat!

    Birden fazla platformda yer almayı düşünüyorsanız, içeriklerinizi her platforma uygun olacak şekilde güncellemelisiniz. Unutmayın, her hedef kitleye hitap eden platform, dil ve içerik türü farklıdır.

    Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya İçerik Stratejisi Oluşturmak

    Yeni bir marka kurduktan sonra marka bilinirliğini arttırmak için ilk olarak sosyal medya ve dijital platformlarda nasıl bir kimlik oluşturmanız gerektiğini düşünmelisiniz. Kurumsal kimliğinizi nasıl var edeceğiniz ve hedef kitlenize, kullanıcılarınıza nasıl ulaşacağınız, strateji belirlemenin ilk adımıdır.

    Şu anda dünya genelinde 42 milyondan fazla aktif sosyal medya kullanıcısı var. Bu kullanıcıların sosyal medyada gün içerisinde ortalama 2 saat 25 dakika zaman geçiriyor. Bu zaman dilimi, markanız için büyük bir avantaj.

    Milyonlarca kullanıcı arasından kendi hedef kitlenizi belirledikten sonra, bu zaman dilimi içerisinde kitleniz:

    • Marka bilinirliğinizi keşfedebilir.
    • Sizinle iletişim kurabilir. Bu sayede müşteri ile aranızda güven bağı kurabilirsiniz.
    • Ürünlerinizi satın alabilir.

    Sosyal medyanın bu kalabalığı arasından sıyrılmak ve ön plana çıkmak zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Özellikle yeni kurulan veya küçük işletmeler iyi bir sosyal medya stratejisi oluşturup belirli adımlar atarak sosyal medya yönetimi gerçekleştirmelidir.

    Küçük işletmelerin sosyal medya stratejisi yolunda atması gereken adımları buradan inceleyebilirsiniz:

    Planlama Yapın

    Sosyal medya platformları hepimizin günlük olarak kullandığı, hâkim olduğu kanallar olduğu için bir işletmenin de sosyal medya hesabı açması kolay gibi görünüyor. Bir markanın sosyal medya hesabı açması ve paylaşımlar yapması maliyetsizdir ve erişimi kolaydır.

    Tabii ki sosyal medya hesabı açmak yalnızca bir başlangıçtır. İlk adımı atmadan önce iyi bir planlama yapmalısınız. Elbette sosyal medya kullanımı basit ve ücretsizdir ancak nasıl kullanıldığına göre zaman içerisinde size iyi bir yatırımı olur.

    Net bir hedefiniz ve planınız olmadan neyi başarmaya çalıştığınızı da tam olarak anlayamazsınız. Planınıza sadık kalıp ona yönelik ilerlemeniz, hedefinize başarıyla ulaşmanızı sağlar. Güzel bir plan oluşturmak için zaman ayırın ve bütün incelikleriyle planlamanızı, hedefinizi oluşturun.

    Hedefinizi oluştururken bunlara dikkat edin:

    Sosyal medya kullanım amacı

    Markanız için ulaşılabilir, ölçülebilir ve gerçek zamanlı hedefler oluşturun. Ne için sosyal medyayı kullanacağınızı kesinleştirin. (Müşteri etkileşimi, marka bilinirliği, ürün tanıtımı vs.)

    Rekabet analizi

    Ne olursa olsun sosyal medyada diğer markaların nasıl var olduğunu ve ne gibi amaçlara yönelik strateji oluşturduklarını öğrenin.

    Sosyal medya denetlemesi

    Nasılsa bir sosyal medya hesabınız varsa bu hesabınızı denetleyin. Daha önce ne için çabaladınız ve nasıl sonuç verdi? Bunun değerlendirmesini yaptıktan sonra ona yönelik planlamalarınızı yapın.

    İlham kaynağı

    Rakiplerinizin sosyal medyayı nasıl kullandığını öğrendiniz. Tabii ki diğer sektörlerdeki markaların da sosyal medyayı nasıl kullandığını öğrenmeniz size ilham kaynağı olur. Kimler nasıl ön planda? Rağbet gören paylaşımlar nasıl? Bunları inceleyin.

    Favori markalarınızı takip ederken size etkileşim isteği doğuran paylaşımlar neler? Bunları fark etmeniz sizin markanız için de içerik fikri sunar.

    Sosyal medya takvimi

    Doğru zamanda, doğru platforma, doğru içeriği paylaşmanız disiplin ve zaman gerektiren bir çalışma. Bunun için bir sosyal medya takvimi oluşturun. Sosyal medya platformlarını tek elden kolayca yönetebilmeniz için sosyal medya yönetim araçları kullanmanız size yardımcı olur.

    Başlangıç için 80-20 kuralını deneyin. Sosyal medya içeriklerinizin %80’ini kitlenizi bilgilendirmek, eğlendirmek için %20’sini de ürünlerinizi ve markanızı tanıtmak için değerlendirin.

    Hangi Sosyal Medya Platformunun Size Uygun Olduğunu Öğrenin

    Yazımızın başlarında bahsettiğimiz gibi kitlenizin hangi platformu aktif kullandığını öğrenin. Ona yönelik olarak kendinize bir veya birden fazla sosyal medya platformu belirleyin.

    Örneğin hedef kitleniz Z kuşağı ise, Facebook’u geçip TikTok veya Instagram’ı kullanmak isteyebilirsiniz. İstatistikleri incelemeden böyle bir karar almayın. İstatistiklere göre Facebook kullanıcılarının dörtte biri 18-24 yaş aralığında.

    facebook reklam izleyicisi profili

    Hedef kitlenizin demografik bilgilerini incelemeniz ve nerede aktif olarak yer aldığını görmeniz de en az ürünlerinizi sergileyeceğiniz uygun bir alan bulmanız kadar önemli.

    Markanız için sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanacağınızdan emin olmanız adına kendi bilgilerinizi toplamanız ve gerekli araştırmaları yapmanız fayda sağlar. Aynı zamanda kitlenizin online platformlarda nasıl vakit geçirdiklerini öğrenmiş olursunuz.

    Farklı kitlelere ulaşmak için farklı platformlarda yer alabilirsiniz. İş hedefinize uygun ağları bu sebeple belirlemelisiniz. Ya hep ya hiç diye düşünmek yerine 2 veya 3 kanal da kullanabilirsiniz. Farklı amaçlarınıza yönelik farklı platformları da tercih edebilirsiniz.

    Hedef Kitlenizi Genişletin

    Hedef kitlenizin ve sosyal medya kullanıcıların demografik yapılarını inceledikten sonra planınızı hedef kitlenizi nasıl genişletebileceğinize yönelik düzenleyin.

    Örneğin The Great Courses Plus, pandemi döneminde insanların evde kalmasından dolayı Facebook marketing stratejisini değiştirdi ve ücretsiz deneme teklifi oluşturarak daha geniş kitlelere hitap etmeyi başardı.

    the great courses firmasının sosyal medyada düzenlediği bir ay ücretsiz deneme kampanyası

    Bu strateji sayesinde ortalama aylık aboneliklerinde 10 katta fazla artış sağladılar.

    İlişkiler Kurun

    Müşterileriniz ve takipçileriniz ile doğrudan iletişim kurmanız özellikle küçük işletmeniz için büyük fayda sağlar. İlişkinizi güçlendirdiğiniz müşterilerin güvenini kazanır ve müşteriye dönüşmesini sağlarsınız.

    Kullanıcıların %44’ü markaları araştırması için sosyal medya platformlarında gezinmeyi tercih ediyor. Bu gezintinin bir parçası, marka olarak sizi tanımak, ne hizmet verdiğinizi ve neyi temsil ettiğinizi öğrenmektir.

    İnsanların reklamlarla veya keşfet üzerinden sizin profilinizi incelemeye ve etkileşimde bulunmaya başladığını fark ettiğinizde, siz de onlarla etkileşime geçin. Bu sayede onların güvenini kazanmayı ve size sadık olmalarını sağlarsınız.

    Takipçileriniz size etkileşim verdikçe sosyal algoritmalarda görünür hale gelirsiniz.

    İlişkilerinizi güçlendirmek ilerleyen süreçlerde satış grafiğinizi de arttırmayı sağlar. Yeni müşteri kazanmanın yanında eski müşterilerin size sadık kalması da büyük bir başarıdır.

    Takipçilerinizle güçlü ilişkiler kurmak için bu fikirleri uygulayabilirsiniz:

    • Facebook gruplarına katılım sağlayabilirsiniz.
    • Influencer veya sosyal medya fenomenleri ile iş birliği yapabilirsiniz.
    • Post ve hikayelerinizde takipçilerinizden bahsedebilirsiniz.
    • Sosyal medya platformlarının takipçiyi interaktif kılacak özelliklerini kullanabilirsiniz.

    Örneğin bir kahve markası olan Walkers, Instagram’ın soru sorma özelliğini kullanarak takipçilerine sorular soruyor. Geçen sene, takipçilerin verdiği cevaba göre menülerini genişleterek onlara değer verdiğini ve önemsediğini gösterdi.

    walkers coffee house etkileşim artıran story görseli

    Trendleri Takip Edin

    Trendleri takip etmeniz, zaman içerisinde gündemi yakalayan yaratıcı içerikler oluşturmanıza yardımcı olur. Yeni akımları ve trendleri takip eden kullanıcılar, markaların bu akımlara katılmasına olumlu bakıyor ve etkileşimde bulunuyor.

    Tabii ki viral olan her akıma katılmanız gerektiğinden bahsetmiyoruz. Bu sizin açınızdan yorucu olur ve markanızın imajını zedeleyebilir. Markanız ile ilişkilendirebileceğiniz ve yaratıcı olabilecek, etkileşimi sağlayacak viraller sizin açınızdan iyi olur.

     

    Geçtiğimiz günlerde Twitter’da tek kelimelik tweet atma akımı başladı. Tabii ki markalar bu akıma katılmaktan geri durmadı ve trendleri takip ettiklerine yönelik bir hamlede bulundular.

    Kullanıcıların şu anda sosyal medyayı kullanmalarının ilk beş sebebi:

    • Güncel gelişmeleri ve haberleri takip etmek
    • Eğlenceli içerikler bulmak
    • Boş zamanlarını değerlendirmek
    • Sosyal çevreleriyle iletişimde kalmak
    • Videoları ve fotoğrafları başkalarıyla paylaşmak

    Bu sebepler zaman içerisinde şekillenebilir veya değişebilir, gelişebilir. Kullanıcıların sosyal medyayı kullanma amaçlarını her zaman takip etmeniz ve değişikliklerden haberdar olmanız önemlidir.

    Bugün uyguladığınız strateji ilerleyen günlerde işe yaramayabilir. Bu sebeple takipçilerinizin taleplerini her zaman biliyor olmalısınız.

    Ticaret Araçlarıyla Ürün Satışı Gerçekleştirin

    Her geçen sene büyümeye devam eden sosyal medya pazarlaması, ürünlerinizin doğrudan satışını gerçekleştirebileceğiniz kanallar haline geldi.

    Haziran 2020’den itibaren yetişkinlerin %11,1’i Instagram’dan, %18,3’ü ise Facebook’tan alışveriş yapmış.

    Markanızın ürünlerini sergilerken bir yandan kullanıcıları yönlendirecek, satış için harekete geçirecek içerikler paylaşın. Bu içerikleri genel olarak görsel yoluyla paylaşıyorsanız, video paylaşımı da gerçekleştirin.

    Niceliğe Değil Niteliğe Odaklanın

    Birden fazla sosyal medya hesabını aynı anda yönetmeye çalışmanız bir anda sizi zorlayabilir. Hangi platformlarda yer alacağınızı belirledikten sonra, belirlediğiniz kanallarda içeriklerinizi oluşturun. İçeriklerinizi az ve öz olarak hazırlamanız, kaliteye odaklanmanızı kolaylaştırır.

    Takipçilerinizin paylaşımlarınızı değerli bulması önemlidir. Yalnızca satış odaklı bir paylaşım planı hazırlarsanız kullanıcılarınız sıkılır ve sizi takip etmek için neden bulamayabilir. Kullanıcıların, takipte kalması için yeterli seviyede motivasyonlarının olması gerekir. Bu sebeple kaliteli, ilgi çekici ve özgün olan içerikleri önemseyin.

    Sosyal medya pazarlaması, takipçiler ile doğrudan bağlantılı olduğu için nitelikli içeriklerle onlara değer verdiğinizi kanıtlayın.

    Nasılsa hedef kitlenizin aktif olarak bulunduğu kanallarda yer alacaksınız. Onun için her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın, bir anda her şeyi denemeniz içeriğinizin kalitesini olumsuz yönde etkiler.

    En azından, küçük işletmenizin başlangıç seviyesi için bir veya iki sosyal medya platformu yeterli olur. Bu platformlarda marka bilinirliğinizi arttırdıktan ve hedef kitlenizle güvenilir bağ kurduktan sonra diğer platformlara yavaş yavaş geçebilirsiniz.

    Sosyal medya yönetimi, içerik oluşturma süreci ve pazarlaması zor ve zaman gerektiren bir iş olduğu için bunu profesyonel olarak yürütebilecek, sosyal medya danışmanlığı yapan ajanslar ile iletişime geçip onlara şans verin.

    Performansınızı Takip Edin

    Markanız için oluşturduğunuz sosyal medya stratejisini uygularken, performansınızı da takip edin. Böylece neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görebilir, gerekirse değişiklikler yapabilirsiniz.

    Sosyal medya analiz araçlarını takip ederek gelişiminizi ve performansınızı takip edebilirsiniz. Aldığınız etkileşimlere ve geri dönüşlere göre stratejinizi değiştirebilir veya büyütebilirsiniz.

    Zaman içerisinde planınızın artılarını ve eksilerini değerlendirerek yöntemlerinizde yeniden küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Ancak bu değişiklikleri bir anda çok belirgin bir şekilde yapmanız takipçilerinizi şaşırtır. Onların taleplerini göz önünde bulundurduğunuzu hissettirerek, sadık kalmalarını sağlayacak şekilde değişiklikleri gerçekleştirin.

    İşletmenizin küçük veya büyük olduğu fark etmeksizin her zaman sosyal araçlar, müşterilerinizle daha iyi etkileşim kurmanıza ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Zaman içerisinde neyin işe yaradığını buldukça çevrenizi daha da genişletebileceksiniz. Biraz sabır ve disiplin gerektiren bir iş olduğunu belirtmek isteriz.

    Sosyal medya ajansı Nano Medya olarak, markanızın hedef kitlesine yönelik doğru içerikleri, doğru platformlarda ve doğru zamanda tasarlıyoruz.