SEO

Aranan İsim Siz Olun!

NanoAtölye olarak markanızın dijital dünyada ihtiyacı olan hızlı büyüme hedefini gerçekleştiriyoruz.

Marka değerinizi oluşturacak doğru anahtar kelime kullanımı ve SEO stratejileriyle, arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlıyoruz.

SEO

SEO Örnek İşler

NanoAtölye içerisinde, hayallerini ve fikirlerini paylaştığımız müşterilerimize hazırladığımız iş örneklerimiz.

SEO Referanslarımız

SEO Sıkça Sorulan Sorular

SEO, bir web sitesini hedef anahtar kelimelerde arama sonuç sıralamasında yükseltme ve ilgili web sitesinin organik trafiğini zaman içinde artırma uygulamalarının tümüdür.

SEO açılımı Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu ve İngilizce’de Search Engine Optimization’dur.

Bir web sayfasından SEO çalışması yapılan web sitesine verilen bağlantıya verilen isimdir. SEO hizmeti verdiğimiz firmalar için düzenli olarak backlink çalışmaları yaparız.

İnternet kullanıcılarının arama motorlarına yazdıkları kelime veya kelime gruplarını ifade etmek için kullanılır.

SEO, reklam çalışmalarının aksine organik ve kalıcı sonuçlar elde etmeye yöneliktir. Bu nedenle, arama motoru botlarının dizine ekleme hızı, müşterimizin web sitesinde yapılması gerekli olan teknik iyileştirmeler, rakiplerin SEO çalışmaları ve spam saldırıları gibi pek çok faktöre bağlı olarak; SEO çalışmalarının sonuçları 3 ay ile 1 yıl içerisinde değişebilecek sürede görülür.

SEO sonuçlarının garantisinin verilmesi mümkün değildir. Çünkü Google güncellemeleri, rakiplerin SEO çalışmaları ve web sitesi içerisinde yapılacak teknik geliştirmeler gibi yönetilemeyen bağımsız faktörler, genel sıralamayı etkiler. Eğer, herhangi bir ajanstan/kişiden SEO çalışmalarının sonuçlarına dair garanti aldıysanız, paranızı sokağa atıyor olacağınızı söylemek isteriz.

SEO hizmeti, aylık ödeme yapılması gereken hizmetlerimiz arasındadır. Çünkü SEO hizmeti, düzenli olarak çalışma yapılması halinde verim sağlayacak bir dijital çalışmadır.

Her ay başında, bir önceki ayın SEO performansına ilişkin detaylı analiz raporu, ana anahtar kelimeleri arama motoru sonuç sıralamasında yükseltmek için yapılan işlemlerle birlikte marka yöneticilerimiz tarafından müşterilerimize iletilir.

SEO Blog

teklif alın

dijital dünyada markanızı tanıtmak, büyütmek ve en iyi hale getirmek için işi uzmanına bırakın.






    Nano Medya Dijital Pazarlama Ajansı olarak, 2015 yılında kurulduğumuz günden bugüne 300’den fazla müşterimizin web sitesine daha fazla organik trafik çekmek için hizmet sunduk.

    SEO blog takip eden kişilerdenseniz, bu sayfada öğrenecekleriniz almayı planladığınız SEO hizmeti analizlerini doğru yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

    SEO Nedir?

    SEO, bir web sitesini hedef anahtar kelimelerde arama sonuç sıralamasında yükseltme ve ilgili web sitesinin organik trafiğini zaman içinde artırma uygulamalarının tümüdür.

    Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturma, iç bağlantı oluşturma, dış bağlantı edinme ve teknik denetim gibi pek çok çabayı kapsar.

    SEO açılımı Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu, İngilizce’de ise Search Engine Optimization’dur.

    Sık Kullanılan SEO Terimleri

    Müşterilerimize sunduğumuz SEO hizmeti süresince pek çok sektörel terim kullandığımızı biliyoruz. Bilgi verirken en çok kullandığımız temel kavramları sizler için basitleştirerek açıklamaya çalıştık.

    Backlink (Geri Bağlantı): Bir web sayfasından SEO çalışması yapılan web sitesine verilen bağlantı.

    Keyword (Anahtar Kelime): İnternet kullanıcılarının arama motorlarına yazdıkları kelime veya kelime grupları.

    Long-tail Keyword (Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime): Aranma hacmi düşük, rekabeti az olan ve üçten fazla kelimeden oluşan anahtar kelime grubu.

    SERP (Search Engine Results Page): Arama Motoru Sonuç Sayfası anlamına gelir. SERP, bir arama sorgusuna Google ve diğer arama motorlarının yanıt olarak kullanıcılara sunduğu sayfadır.

    SERP Features (Özellikli SERP): Video, tweet alanı veya öne çıkan snippet gibi geleneksel olmayan arama sonuç görünümü.

    Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet): Bir web sayfasının arama motoru sonuç sıralamasında 1. sırada ve diğer sonuçlara göre farklı görünmesi.

    Rich Snippet (Zengin Snippet): Arama motoru sonuçlarında kullanıcılara ek değerli bilgi sunan arama sonuçları (Örneğin, yıldız değerlendirmesi, pişirme süresi vb.)

    Arama Motorları Nasıl Çalışır?

    Arama motorları, web tarayıcıları üzerinden milyonlarca web sayfasını tarayarak çalışır. Bot (örümcek) olarak da bilinen tarayıcılar, web sitelerinde gezer, yeni yayımlanan sayfaları bulmak için bağlantıları (linkleri) takip eder.

    Yeni keşfedilen sayfalar arama motorlarının sonuçlarında ilgili aramalarda görünmek üzere dizine eklenir.

    SEO danışmanlığı alıyorsanız, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. Sonuçta, nasıl çalıştığını bilmiyorsanız sizin için yapılan optimizasyon işlemlerinin dinamiğini anlamak veya beklentilerinizi şekillendirmek oldukça zordur.

    Arama motoru nedir, arama motorlarının amacı nedir ve arama motorları nasıl para kazanır sorularının yanıtlarıyla devam edelim.

    Arama Motoru Nedir?

    Arama motoru, web üzerinde yer alan içeriklerin aranabilir veri tabanlarıdır. İki ana bölümden oluşur:

    Arama İndeksi

    Web sayfaları hakkında bilgilerin yer aldığı dijital bilgi kütüphanesidir.

    Algoritma(lar)

    Arama dizininde aranan kelime veya kelime gruplarıyla eşleşen sonuçları sıralayan bilgisayar programlarıdır.

    Arama Motorlarının Amacı Nedir?

    Tüm arama motorlarının ortak amacı, kullanıcılarına en iyi ve en alakalı sonuçları sunmaktır. Arama motorlarının pazar payını belirleyen en önemli etken de budur.

    Arama Motorları Nasıl Para Kazanır?

    Arama motorlarının sunduğu iki tür arama sonucu vardır:

    Organik Arama

    Arama dizininden organik olarak bulunan sonuçlardır. Bu sonuçlar içinde yer almak için arama motorlarına ödeme yapmanız gerekmez.

    Ücretli Arama

    Arama motorlarına belirli anahtar kelimelerde öne çıkmak için reklam verenlerin oluşturduğu ücretli sonuçlardır. Bu sonuçlar içinde yer almak için arama motorlarına ödeme yapmak gerekmektedir.

    Ücretli arama ağı reklamları her tıklama aldığında, reklam veren ilgili arama motoruna ödeme yapar. PPC reklamcılığı olarak da bilinen bu modelde tıklama başına ücret ödenir. Arama motorları için pazar payı tam da burada önem kazanır. Daha fazla kullanıcı, daha fazla rekabet, daha fazla reklam tıklaması ve daha fazla gelir. Oldukça mantıklı, değil mi?

    Arama Motorları Dizinlerini Nasıl Oluşturur?

    Her arama motoru, bir arama dizini oluşturmak için kendi sürecini takip eder. Aşağıda, Google'ın kullandığı dizine ekleme işleminin basitleştirilmiş görseli bulunmaktadır.

    google'ın dizine ekleme süreci

    Gelin, bu süreci derinlemesine inceleyelim.

    1. URL

    Tüm süreç web sitesi oluşturma işlemini tamamlayan kişinin Google’a gönderdiği URL listesiyle başlar. Google bu listede yer alan web sayfalarını pek çok farklı yöntemle keşfedebilir, ancak en yaygın kullandığı üç yöntem şudur:

    Geri Bağlantılar (Backlink)

    Google’ın yüz milyarca web sayfasından oluşan bir indeksi vardır. Bu sayfalardan birinden farklı bir web sayfasına yeni bir bağlantı verilirse, Google botları yaptığı ziyaretlerden bu sayfayı keşfedebilir.

    Site Haritası (Sitemap)

    Site haritası, Google’a sitenizde hangi sayfaların ve dosyaların, hangi önem sırasıyla var olduğunu söyleyebildiğiniz XML dosyasıdır.

    Search Console

    Google, site sahiplerinin Google Search Console üzerinden tek tek URL taraması istemesine izin verir. Indexlenmeyen sayfalarınızı bu araç üzerinden Google’a bildirebilirsiniz.

    2. Google Botları (Örümcekleri)

    Dizine ekleme için tarama, örümcek adı verilen bir bilgisayar botunun bilinen URL’leri ziyaret ettiği ve dizine eklemek üzere indirdiği aşamadır. Google’ın tarayıcısı ise Googlebot olarak isimlendirilir.

    3. İçeriği İşleme

    Google’ın taranan sayfalarda yer alan önemli bilgileri anlamak ve bu bilgileri kaydetmek için yaptığı işlem içeriği işlemedir. Bunu yapabilmek için kullanıcılara sunulan sayfa deneyiminin nasıl olduğunu anlayabileceği sayfa koduna ihtiyaç duyar.

    4. Dizine Ekleme (İndeksleme)

    Dizine ekleme (indeksleme), taranan sayfalardan işlenen bilgilerin arama dizinine eklendiği aşamadır.

    Arama dizini, arama motoru kullanıcılarınız aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir kütüphanedir. Google ve Bing gibi büyük arama motorları için indekslemenin en önemli aşama olması da bundan kaynaklanmaktadır.

    Arama motoru dizininde yer almayan bir web sayfası internet kullanıcıları tarafından bulunamayacağı için ilk üç aşamanın sorunsuz yürümesi çok önemlidir.

    Bunu Biliyor Muydunuz?

    Google, arama motoru pazar payının %91,93’üne sahiptir. Demek oluyor ki, dünyadaki web kullanıcılarının büyük bir kısmı aradıklarını bulmak için Google’ı kullanıyor. Yani, Google SEO çalışması yapmak, diğer arama motorlarından çok daha fazla organik trafik çekmek için iyi bir yoldur.

    Arama Motorları Web Sayfalarını Nasıl Sıralar?

    İçeriği keşfetmek, taramak ve dizine eklemek, sıralamanın ilk parçasıdır. Arama motorları, bir kullanıcı arama yaptığında eşleşen sonuçları sıralamak için bazı yöntemler kullanır. Bu, arama algoritmalarının işidir.

    Arama Algoritması Nedir?

    Arama algoritması, dizinden ilgili sonuçları eşleştirmek ve sıralamak için arama motorlarının kullandığı formüldür. Google algoritmalarında birçok sıralama faktörü kullanılır.

    Ana Google Sıralama Faktörleri

    Doğru bilinenin aksine, Google hiçbir zaman sıralama faktörlerini açıklamaz. Bu nedenle Google’ın hangi detaylara göre bir web sitesini yükselttiği kesin olarak bilinmiyor.

    Nano Medya olarak müşterilerimizi web sitelerine uyguladığımız, işe yaradığını tecrübe ettiğimiz 5 ana SEO faktörüne birlikte bakalım.

    1. Geri Bağlantılar (Backlink)

    Bir web sayfasından, domain uzantısı farklı olan başka bir web sayfasına verilen linkler geri bağlantı veya backlink olarak isimlendirilir.

    İnanın, geri bağlantılar Google’ın en güçlü sıralama faktörlerinden biridir.

    Ahrefs’in bir milyardan fazla sayfa ile yaptığı çalışmada, geri bağlantı alan domainler ile organik trafik arasındaki güçlü ilişkiyi gösteren aşağıdaki grafik, adeta ilgili konunun kanıtı niteliğindedir.

    backlinklerin organik trafiğe etkisinin grafiği

    Bu noktada sayıdan daha önemli olan faktör kalitedir. Birkaç yüksek kaliteli geri bağlantıya sahip sayfalar, genellikle çok sayıda düşük kaliteli geri bağlantı alan web sayfalarda daha üst sıralarda yer alır.

    2. Alaka Düzeyi

    Alaka düzeyi, belirli bir arama sonucu sunulan web sayfasının kullanışlılığını ifade etmektedir. Google’ın alaka düzeyini belirleme konusunda pek çok yöntemi vardır.

    En temel düzeyde;

    Arama sorgusu ile aynı anahtar kelimeleri içeren sayfaları arar.

    Başkalarının sonucu yararlı bulup bulmadığını anlamak için etkileşim verilerini kontrol eder.

    3. Güncel İçerik

    Bir web sayfasındaki içeriğin güncel olması sorguya bağlı sıralamada çok önemli yeri olan bir faktördür. Özellikle Google, kullanıcıların en güncel veriye erişmek için arama yaptığının farkındaysa!

    Örnekle açıklamak gerekirse, “mersindeki patlama” arama sorgusu için en yakın zamanda yayınlanan en faydalı içerik gösterilirken, “domates çorbası nasıl yapılır” anahtar kelime grubu için güncel olması şart olmayan en çok etkileşim alan web sayfaları gösterilir.

    4. Sayfa Hızı

    Hem mobil hem de masaüstü sayfa hızı, önemli bir sıralama faktörüdür. Çünkü Google botları, kullanıcı deneyimi ile web sitesi genel hızının bağlantılı olduğunu düşünür.

    Kendinizi düşünün. Arama motorları üzerinden bir arama yaptığınızda tıkladığınız bir sayfanın açılmasını kaç saniye bekliyorsunuz? 2-3 saniye?

    İşte, tam da bu nedenle, orta kalitede SEO puanına sahip ancak hızlı açılan web sayfaları, yüksek kalitede SEO puanına sahip ancak yavaş açılan web sayfalarından daha üst pozisyonlarda konumlandırılır.

    Bunları Biliyor Muydunuz?

    Web sitenizin hızını test etmek, hız problemlerini gözlemlemek ve nasıl düzelteceğinizi öğrenmek için Google’ın ücretsiz aracı Pagespeed Insights kullanabilirsiniz.

    5. Mobil Uyumluluk

    Mobil uyumlu web sitesi, Google’ın 2019’da mobil öncelikli dizine eklemeye geçiş yapmasından bu yana web sayfalarının sıralanmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar.

    Arama Motorları Sonuçları Nasıl Kişiselleştirir?

    Google, kullanıcılar özelinde arama sonuçlarını düzenler. Bunu yaparken konum, dil ve aranma geçmişi gibi bilgileri analiz eder.

    Konum

    Google, özellikle yerel amaçlı arama sorgularının sonuçlarını kişiselleştirmek için kullanıcının konumunu kullanır.

    Tam da bu yüzden İstanbul’da “dijital pazarlama ajansı” araması yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlarla Ankara’da “dijital pazarlama ajansı” araması yaptığınızda karşılaştığınız sonuçlar birbirinden farklıdır.

    Yani Google, farklı şehre gitmek için yorulmadan istediğiniz hizmete ulaşabilmeniz için sonuçlarını kişiselleştiriyor.

    Dil

    Google, İspanyolca konuşan kullanıcılara Türkçe web sayfaları göstermenin anlamsız olduğunu biliyor. İşte bu yüzden, bir SEO uzmanı farklı dilde konuşan kullanıcıları da düşünerek kaliteli içeriğin yer aldığı sayfanın çevirisini yaparsa, oyuna 1 – 0 önde başlar.

    Arama Geçmişi

    Google, size daha kişiselleştirilmiş bir arama deneyimi sunmak için satın aldığınız eşyalar ve yol tarifi aldığınız yerler gibi kişisel verilerinizi çerezler aracılığıyla kaydeder.

    Sorunuzun yanıtı EVET, Google sizi pek çok arkadaşınızdan daha iyi tanıyor. Hatta ne bulmak istediğinizi bazen sizden daha iyi biliyor.

    Temel SEO Rehberi

    Google’da ön sıralara çıkmak istiyorsanız, SEO’nun temellerini iyi bilmeniz gerekir.

    SEO ne demek, SEO’da başarılı olmak için neler yapabilirsiniz ve yayımladığınız web sayfalarını nasıl dizine ekletebilirsiniz konularına odaklanarak başlayalım.

    Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sayfasının organik trafiğini artırma sürecidir.

    Diğer bir deyişle, web sitenizi organik arama sonuçlarında rakiplerinize göre daha üst sıralarda göstermek için yapılan optimizasyon çalışmalarıdır.

    SEO Neden Önemlidir?

    Her zaman yaptığınız iş özelinde arama yapan birileri vardır. SEO yapmak, potansiyel müşterilerinizi sektörel terimler üzerinden web sitenize çekmenin akıllı bir yoludur.

    Google’a sıralamada üst kısımlarda çıkmaya değer içerikleriniz olduğunu ve sektörün önde gelen firmalarından olduğunuzu gösterebilmeniz için SEO önemlidir.

    SEO Faydaları Nelerdir?

    Çoğu internet kullanıcısı yaptığı arama sonucunda çıkan ilk birkaç arama sonucundan birine tıklama eğilimindedir. Bu nedenle, ilk beşte yer alan web siteleri diğerlerine göre daha fazla organik trafik alır.

    Diğer dijital pazarlama yöntemlerinden farklı olarak, arama trafiği tutarlı ve pasif olma eğilimindedir. Bunun nedeni ise bir anahtar kelimenin aylara kıyasla aranma sayısının oldukça tutarlı olmasıdır.

    organik trafik artışının tutarlı olduğunu gösteren grafik

    Organik aramalardan gelen trafiğin en güzel yanı ise ücretsiz olmasıdır. Google Ads reklamları, sektörden sektöre değişiklik göstermekle birlikte genellikle oldukça maliyetlidir.

    Örneğin, organik aramalardan aylık ortalama 1.4 milyon ziyaret alan bir tekstil sektöründe müşterimiz var. Arama ağı reklamları üzerinden aynı trafiği elde etmek için tahmini olarak ayda 1.7 milyon dolar harcaması gerekiyor.

    Öte yandan, yaptığımız optimizasyon işlemleri için Nano Medya’ya ödediği rakam, tahmini reklam harcamasının yanına bile yaklaşamaz.

    Nasıl SEO Yapılır?

    SEO işlemleri temelde 5 ana adımdan oluşur.

    1. Anahtar kelime araştırması

    Müşterimizi kendi sektöründe öne çıkarmak için potansiyel müşterilerinin neler aradıklarına odaklanıyoruz.

    2. İçerik üretimi

    Müşterimizin sektörde öne çıkmasına yardımcı olmak için potansiyel müşterilerinin aradıkları anahtar kelimeler özelinde kaliteli içerik üretiriz.

    3. Sayfa İçi SEO

    Müşterimizin web sitesi için oluşturduğumuz içerikleri ve web sayfalarını kullanıcı deneyimine uygun hale getiririz.

    4. Backlink Edinme

    Müşterimizi rakiplerinin üzerine çıkartacak otorite puanı ve güven değeri yüksek farklı web sitelerinden müşterimizin web sitesine link edinimi gerçekleştiririz.

    5. Teknik SEO

    Arama motorlarının müşterilerimizin içeriklerini verimli bir şekilde bulmasına, taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olmak için optimizasyon işlemleri yaparız.

    Tabii, her şey göründüğü kadar kolay değil.

    SEO’da Başarıya Giden Yola Hazırlık

    Web siteniz teknik SEO gereksinimleri bakımından doğru kurulduysa SEO başarısı elde etmek çok daha kolaydır.

    Nano Medya olarak, SEO müşterimiz olmayan ancak tarafımızdan web sitesi tasarım hizmeti alan müşterilerimize bile teknik SEO gereksinimlerini karşılayan web siteleri oluştururuz.

    Alan Adınızı Doğru Seçin

    Kısa, akılda kalıcı ve marka imajınızı yansıtan bir alan adı seçmek mantıklıdır. Ancak ana anahtar kelimenin yer aldığı uzun bir domain kullanmaya çalışmak pek de iyi bir fikir değildir.

    Kısa çizgi ve özel karakter içermeyen, .com uzantılı, işletme adınızdan oluşan bir alan adı almanızı tavsiye ederiz.

    YanlışDoğru
    nanomedyadijitalpazarlamayazilimajansi.comnanomedya.com
    turkiyenineniyikuruyemiscisinatulife.comnatulifekuruyemis.com
    denthaus-dis-klinigi.comdenthaus.com.tr

     TLD veya top-level domain, .com gibi bir uzantıdan sonraki kısım için kullanılan bir terimdir.

    TLD seçimi genellikle SEO için bir fark yaratmaz. SEO danışmanlığı verdiğimiz firmalara da söylediğimiz gibi, biz TLD’nin öncesiyle ilgileniriz. Ancak yine de insanların spam algısını harekete geçirecek .info ve .biz gibi TLD’lerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

    Hedeflerinize Uygun Bir CMS Seçin

    Web sitesi platformları (CMS), bir web sitesini yönetmenize olanak tanıyan yazılımlardır. İki çeşit web sitesi platformu vardır:

    1. Hosted Platformlar: Bir web sitesi oluşturmak için gereken her şeyin sunulduğu platformlardır. Wix, Squarespace, Shopify ve Weebly hosted platformlara örnektir.

    Bu platformlar, hazırladığınız web sitesini kendi Serverlarında barındırırlar. Size hazır tasarımlar içinden seçme şansı sunarlar. Web sitesi kodlarına dokunmadan içerikleri eklemenize ve düzenlemenize izin verirler.

    2. Self-hosted Platformlar: Doğru adımlar takip edildiğinde, kod düzenlemesi gerektirmeden web sitenizin içeriklerini yönetmenize izin verir. Aradaki fark, Server hizmetini bu platformlar üzerinden alamıyor olmanızdır.

    Woocommerce, Joomla, Drupal ve WordPress self-hosted platformlara örnektir.

    Çoğu SEO uzmanı, Wordpress gibi açık kaynak kodlu ve self-hosted platformları önerir.

    Özelleştirilebilir - Açık kaynak kodlu olmaları dolayısıyla ihtiyaç doğrultusunda düzenlenebilir.

    Genişletilebilir - Birçok SEO eklentisi de dâhil olmak üzere, web sitenizin işlevselliğini artırmak için kullanabileceğiniz milyonlarca eklenti sunulur.

    Öte yandan, önemli olan kullanım kolaylığı ve ücret karşılığında destek almaksa, SEO gereksinimlerini %100 karşılamak istemiyorsanız hosted platformlar size daha uygun olacaktır.

    Nano Medya olarak, web tasarım hizmeti sunduğumuz müşterilerimize HTML tema kodlaması yapıyor, ardından WordPress alt yapısını PHP ile özelleştirerek içerik yönetim paneli sunuyoruz.

    Gereksinimlerinize Göre Hosting Firması Bulun

    Web sitesi platformları arasından tercihiniz self-hosted olduysa, bir hosting firmasına ihtiyacınız olacak. Hosting firmaları, sitenizi internet bağlantısı olan herkesin erişebileceği sabit sürücüde depolayan aracılardır.

    Hosting firması seçerken aşağıdaki üç önemli faktörü de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

    Güvenlik – Ücretsiz SSL/TLS sertifikası alabilmeniz önemlidir. Ya da en azından kar amacı gütmeyen LetsEncrypt desteği olmalıdır.

    Sunucu Konumu – Verilerin sunucu ile web sitesi ziyaretçileriniz arasındaki aktarımı zaman alabilir. Bu nedenle, trafiğinizin genelinin geldiği ülkede yer alan sunucusu bulunan bir Hosting firması seçmek en iyisidir.

    Destek – 7/24 destek idealdir. Hosting firmasına ödeme yapmadan önce yukarıdaki soruları sorarak müşteri desteklerinin ne kadar çözüm odaklı olduğunu test edin.

    Nano Medya olarak, web sitesi oluşturma hizmeti sunduğumuz firmalara 1 yıl ücretsiz Hosting desteği sunuyoruz. Üstelik müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olduğuna emin olduğumuz hosting hizmetini!

    Bunları Biliyor Musunuz?

    İçerik dağıtım ağı (CDN) ile sunucu konumunuzu optimize edebilirsiniz. Bu, sitenizin kopyasını dünyanın dört bir yanındaki sunuculara kopyalanması ve her zaman kullanıcıya en yakın yerden sunulması işlemidir. Bu yüzden CDN’e yatırım yapmak sunucu hızını artırmak için oldukça etkili bir yöntemdir.

    Kullanıcı Deneyimini İyileştirin

    Google, web sitesi ziyaretçilerine olumlu bir deneyim sunan web sayfalarını sıralamak ister. Botların kullanıcı deneyimi anlamında size iyi not vermesini istiyorsanız, şu adımlarla başlayabilirsiniz.

    HTTPS Kullanın

    Web sitesi ziyaretçilerinizin kişisel verilerini hackerlara karşı korumak için sitenizi SSL/TLS ile şifrelemelisiniz.

    Mobil Uyumlu Deneyim Sunun

    Uzun süredir mobil cihazlardan yapılan Google aramaların sayısı masaüstü cihazları üzerinden yapılan aramalara göre daha yüksektir. Bu nedenle, web sitenizin mobil kullanılabilirliği çok önemlidir.

    Okunabilir Boyutta Bir Yazı Boyutu Tercih Edin

    Web kullanıcılarının arama yapabileceği onlarca farklı boyutta cihaz mevcuttur. Bu nedenle, içeriklerinizin tüm ekran tiplerinde okunabilir olduğuna emin olmalısınız.

    Kullanıcı Deneyimini Olumsuz Yönde Etkileyecek Tam Ekran Pop-Uplardan ve Reklamlardan Kaçının

    Reklamlar her ne kadar markalar için vazgeçilmez tanıtım araçlarından biri de olsa, bilgi almak için okuma yapan bir kullanıcının aniden karşısına çıkan tam ekran reklam görselleri sinir bozabilir. Bu yaklaşım, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için sıralamada düşmeye neden olabilir.

    Web Sitesi Hızınızın İyi Olduğuna Emin Olun

    Sayfa hızı, hem masaüstü hem de mobil cihazlarda önemli bir sıralama faktörüdür. Web sitesi açılış hızınızın 4 saniyenin altında olmasına özen göstermelisiniz.

    Mantıklı Bir Site Yapısı Oluşturun

    Web sitesi ziyaretçilerinizin ve arama motorlarının içeriklerinizi bulması ne kadar kolay olursa, yeni yüklediğiniz bir web sayfanızın indexlenme hızı da o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden, içeriklerinizi mantıklı bir hiyerarşi yapısında oluşturmanız önemlidir.

    doğru sayfa hiyerarşisine örnek

    Yukarıda örneği verilen ağaçtaki dalların her biri, bir web sayfanızı diğerine bağlayan dâhili bağlantılar haline gelir. Dâhili bağlantılar, pek çok nedenden dolayı UX ve SEO için önemlidir:

    • Arama motorlarının yeni yayımladığınız sayfaları kolayca bulmasına yardımcı olur. Unutmayın, Google erişemediği bir sayfayı dizinine ekleyemez.
    • PageRank, Google aramanın temelidir. Bir sayfasının kalitesi, ona işaret eden bağlantıların miktarını ve kalitesini analiz ederek yargılar. Doğru bir içerik hiyerarşisi, PageRank’ı artıracak etmenlerdendir.

    Page Rank: Google Arama’nın internet sitesi sıralamalarında kullandığı ve ilgili siteye verdiği değeri gösteren 0’dan 10’a kadar olan bir değerdir.

    • Arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Google, bunun için bağlantılardaki tıklanabilir kelimeler bakar.

    URL Yapınızı Doğru Oluşturun

    URL yapısı, arama yapan kullanıcının ilgili sayfa içeriğini ve bağlamını anlaması açısından önemlidir. Birçok web sitesi platformu, URL’lerinizi nasıl yapılandıracağınızı seçmenize yardımcı olur.

    Örneğin WordPress’teki 5 URL yapısı seçeneği şunlardır:

    1. Düz:com/?p=123
    2. Gün ve isim: com/2021/03/04/seo-hizmeti/
    3. Ay ve isim:com/03/04/seo-hizmeti/
    4. Sayısal: com/865/
    5. Gönderi ismi:com/seo-hizmeti/

    Web sitenizi yeni oluşturuyorsanız, en net ve açıklayıcı yapı olan Gönderi ismi yapısını tercih etmenizi öneririz. Mevcut web sitenizin URL yapısını değiştirmek ise genellikle iyi bir fikir değildir.

    SEO Eklentisi Kullanın

    Çoğu web sitesi platformu, temel SEO işlevlerini kullanabileceğiniz eklentiler sunar. WordPress kullanıyorsanız YoastSEO ve Rank Math SEO eklentilerini kullanmanızı tavsiye ederiz.

    Web Sayfalarınızı Dizine Ekletin

    SEO uyumlu web sitesi oluşturma, Google’ın sayfalarınızı taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olur. Ancak site haritanızı Google’a göndermek, bu süreci daha da hızlandırabilir. Bunun nedeni, web sitenize gelen geri bağlantılar olmasa bile Google’ın web sayfalarınızı bulmasına yardımcı olmanızdır.

    web sayfalarınızın indexlenmesini hızlandırma adımlarını gösteren görsel

    Site Haritası (Sitemap) Nasıl Kontrol Edilir?

    Site haritası (Sitemap), Google’ın dizinine eklemesini istediğiniz önemli sayfaların listelendiği bir dosyadır. Hâlihazırda bir site haritanız varsa, şu URL’lerden birinde yer alıyordur:

    site.com/sitemap.xml

    site.com/sitemap_index.xml

    Bu linklerden birinde bulamazsanız, site.com/robots.txt adresi üzerinden hangi linkte yer aldığını bulabilrsiniz.

    Bu şekilde de bulamıyorsanız, muhtemelen web sitenizin sayfalarının sıralandığı bir site haritanız yoktur. O zaman da oluşturmanız gerekmektedir.

    Site Haritası Nasıl Google’a Gönderilir?

    Oluşturduğunuz/var olan site haritanızı Google Search Console üzerinden yaklaşık 2 saniyede Google’a gönderebilirsiniz.

    site haritası nasıl google search console'a bildiriliri gösteren ekran görüntüsü

    SEO Analiz Adımları

    SEO nasıl yapılır sorusunun detaylı yanıtını vermeden önce, SEO analiz adımlarını anlayarak genel performansı nasıl izleyeceğinizi ve ölçeceğinizi anlatalım. Analiz adımını asla küçümsememeli, kolay bulmamalısınız çünkü burada öğrenecekleriniz size üst düzey bir bakış katacaktır.

    Organik Trafik Ölçümü

    Organik trafik zaman içinde artıyorsa, yaptığınız çalışmalar doğru demektir. Organik trafik gelişiminizi Google Search Console ve Google Analytics üzerinden ücretsiz olarak takip edebilirsiniz.

    Müşterilerimizin web sitelerinin analizinde, SEO araçları arasında Ahrefs’in Site Gezgini’ni de kullanıyoruz.

    Anahtar Kelime Sıralaması

    Organik trafiğinize ek olarak, hedef anahtar kelimelerinizin sıralamaları da zaman içinde yükseliyorsa, çalışmalarınız işe yarıyordur.

    Google Search Console üzerinden anahtar kelime sıralamalarınızın zaman içindeki değişimlerini ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.

    Daha detaylı bir analize ihtiyacınız varsa, Ahrefs’in Rank Tracker aracını da kullanabilirsiniz.

    OSoV (Organic Share of Voice)

    OSoV, markanızın rakiplerinize oranla arama sonuçlarındaki görünürlüğüdür. Önemlidir, çünkü SoV ile pazar payı arasında doğrudan bir ilişki vardır.

    Sektörel anlamda önemli olan anahtar kelimelerinizi Ahrefs Rank Tracker’a girip, uygun etiketlerle rekabet durumunu takip edebilirsiniz.

    Rakiplere Genel Bakış sekmesinin Görünürlük alt sekmesine giderek, web sitenize gelen ve rakiplerinizin web sitesine giden kullanıcıların hangi hedef anahtar kelimeye hangi yüzdede tıkladıklarını gösterir.

    SEO için Anahtar Kelime Araştırması

    Anahtar kelimeler, SEO’nun temelidir. Kimse oluşturduğunuz içeriğe ulaşmak için arama yapmıyorsa, ne kadar uğraşırsanız uğraşın Google’dan organik trafik alamazsınız.

    Anahtar kelime araştırması yapmada ustalaşmak, SEO başarısının en temel unsurudur. Bu konuda hata yapmanın maliyeti de yüksektir. Yanlış anahtar kelime seçerseniz, çok fazla zaman ve kaynak israf etme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

    Anahtar kelime araştırması yapmak roket bilimi değildir, korkutmak istemeyiz. SEO konusunda doğru kararlar vermek için bilmeniz gereken önemli uyarılarımız olacak.

    Hazırsanız, başlayalım.

    Anahtar Kelime Araştırması Nedir?

    SEO alanında yeniyseniz, muhtemelen anahtar kelime araştırmasının ne olduğunu, neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyorsunuzdur.

    Anahtar kelime araştırması, hedef müşterilerinizin ürünlere, hizmetlere ve içeriklere ulaşmak için Google gibi arama motorlarına yazdıkları değerli arama sorgularını keşfetme sürecidir.

    Anahtar Kelime Araştırması Neden Önemlidir?

    Kimsenin aramadığı bir konuda sayfa yayınlarsanız, o sayfa Google gibi arama motorlarından organik trafik almaz.

    SEO uzmanı olduğunu iddia eden pek çok kişinin yaptığı hata da budur. Ahrefs’in 1 milyar web sayfası üzerinde yaptığı araştırmaya göre, web sayfalarının %90,63’ü hiç organik trafik almıyor.

    dünya genelindeki web sitelerinde yapılan araştırmanın sonuç grafiği

    Anahtar kelime araştırması, hakkında içerik oluşturmak istediğiniz her konu için bir arama talebi olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Oluşturduğunuz web sayfası hedef anahtar kelime için Google’da iyi bir sıralama elde ederse, hedeflediğiniz müşterilerinize ulaşmanın keyfini sürebilirsiniz.

    Anahtar Kelime Fikirleri Nereden Bulunur?

    Anahtar kelime araştırması, kendinizi müşterilerinizin yerine koyarak başlar. Sorunları hakkında araştırma yapmak için hangi kelimeleri kullanırlar? Hangi soruları sorarlar?

    Beyin fırtınası yaparak elde ettiğiniz bu kelimeleri veya kelime gruplarını anahtar kelime araştırma araçları üzerinden arattığınız zaman alakalı binlerce anahtar kelime fikri ile karşılaşırsınız.

    Bahsettiğimiz beyin fırtınasından sağ çıkabilmek için;

    • İlgili sektöre ve
    • Anahtar kelime araştırma araçlarının nasıl çalıştığına

    Hâkim olmanız gerekir.

    Beyin Fırtınası Yapın

    Ana anahtar kelimelerinizi belirlemek, kelime araştırma sürecinizin başlangıç noktasıdır. Niş hedef kitlenizi tanımlamada ve dijital dünyadaki rakiplerinizi keşfetmeye yardımcı olur.

    Her anahtar kelime araştırması aracı, anahtar kelime fikirleri sunabilmek için sizden ana anahtar kelimenizi yazmanızı ister.

    Hâlihazırda çevrimiçi tanıtımını yapmak istediğiniz bir ürününüz veya hizmetiniz varsa ana anahtar kelimeleri belirlemek daha kolaydır.

    Örneğin, kahve çekirdeği satışı yapan bir firmaysanız, ana anahtar kelimeleriniz şunlar olabilir:

    • kahve
    • türk kahvesi
    • espresso çekirdeği
    • online kahve

    Ana anahtar kelimeleriniz, web sitenizde herhangi bir sayfanın anahtar kelimesi olarak hedeflenemeyecek kadar kıymetlidir.

    Bu kelimelerle arama yapan potansiyel müşterileriniz niteliğindeki kullanıcıları ana sayfanıza, ilgili ürün veya hizmet sayfanıza yönlendirmek istersiniz.

    İşte bu yüzden, seo anahtar kelimesini hedefleyerek bir blog içeriği oluşturmadık da SEO Hizmeti sayfamızın detay içeriğinde anahtar kelime olarak kullandık.